GYULAI VIRÁGOK FESZTIVÁLJA

Möfösz / Hírek / GYULAI VIRÁGOK FESZTIVÁLJA

GYULAI VIRÁGOK FESZTIVÁLJA

Szerző
Kategória Hírek

GYULAI VIRÁGOK FESZTIVÁLJA 3 NAP (MÁJUS 13-14-15 Pünkösd)
KONCEPCIÓ ÉS PROGRAMTERV
MÁJUS 13. péntek: SZAKMAI NAP
SZAKMAI KONFERENCIA
Helyszín: Erkel Hotel
A klímaváltozás hatásainak mérséklésére települési szinten is vannak lehetőségeink, hisszük, hogy a negatív globális folyamatok megváltoztatása nagy részben függ a helyi szintű folyamatoktól. A Gyulai Virágok Fesztiválját azzal a céllal hívtuk életre, hogy elsősorban alulról építkezve tegyünk a klímaváltozás ellen, tegyünk a településeink elsivatagosodása ellen.
A zöld infrastruktúra hálózatunkban előtérbe kerülnek a települési zöldfelületek is – mint összekötő elemek, mint lépőkövek –, melyek ökológiai, funkcionális és esztétikai szerepe is óriási. Egyre több kutatás fogalmazza meg, hogy nemcsak a külterületi védett területek, (országos védelem alatt álló, Natura 2000 területek) hanem az ezeket összekötő települési zöldfelületi rendszerek felmérése, fejlesztése is kiemelt feladat. (A települési zöldfelületi rendszerhez a közhasználatú közparkokon, közkerteken kívül a közhasználat elől elzárt kertvárosias területek zöldfelületei, ill. a korlátozottan közhasználatú jelentős zöldfelülettel rendelkező egységek is beletartoznak, ezek fejlesztésében, rendezésében a főkertészek és a tervezők szerepe kiemelkedő.)
A klímaváltozás következtében megváltozott városi éghajlathoz kell igazítani a növénykiültetéseket (egynyári, évelő, fás szárú növények). A jelenlegi városklímát nem tűrő fajokkal csak fokozódik a városok elsivatagosodása, vagy csak nehezen, nagyobb ráfordítással tarthatóak meg a növények. Az egynyáriaknál a szárazságtűrő fajokat kell alkalmazni, míg előtérbe kell, hogy kerüljenek az évelők is, hiszen gazdaságilag fenntarthatóbbak a több éven át díszítő értékkel bíró növények.

Cél: A szakmai előadásokat követően álljon össze egy aktuális növénylista, mely jól alkalmazható a településeken, várostűrő, tág tűrőképességű növényekkel, melyek hosszú időn át bírnak díszítő értékkel. A TOP-os pályázatokban is kiemelt cél a zöld infrastruktúra hálózatok fejlesztése, de a konkrét beruházások előkészítésénél is legyünk különösen tekintettel korunk kihívására, vagyis ellenálló növényfajok alkalmazására.
Szekciók:
Egynyáriak: magyar nemesítésű, szárazságtűrő egynyáriak – Dr. Kovács Zoltán fajtáiról
Évelők: Az évelő növényekkel szemben támasztott követelmények: egész évben viszonylag rendezett képet mutasson (rendezett habitusa legyen, ne legyen visszahúzódó a vegetációs időszakban) tartós virágdíszt jelentsen (legalább 3 hétig intenzíven virágozzék) vagy megjelenésével (levélszín, levélforma, habitusa) legyen figyelemfelhívó vagy legalább háttérnövény.
Fásítás: Szárazságtűrése kiemelkedő legyen, az extrém helyszínekhez igazodó habitussal bírjon (közművek vagy szűk utca miatt oszlopos vagy gömb habitus), lehetőleg növényvédelem nélkül is helytálljon, vagy minimális növényvédelmet igényeljen.
Fakultatív programok: 1. A felújított Almásy-kastély parkjának megtekintése szakvezetéssel – Szászné Dr. Várkonyi Adrienn 2. Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a Gyulai Vár megtekintése jelmezes tárlatvezetéssel 3. Fürdőzés a Gyulai Várfürdőben 4. Kerékpáros városnézés idegenvezetővel

MÁJUS 14. szombat: KÖZÖNSÉG NAP
Helyszín: Belváros – Világóra – Harruckern tér
Illatok, ízek utcája – kitelepülés a programhelyszínre, gyulai gasztronómiai termékek bemutatója, kóstolója Ételek ehető virágokkal – gyulai éttermek, szállodák közreműködésével
Élő koncertek: 16:00 Hevesi Happy Band – gyermekeknek, családoknak 17:30 Majsai Gábor – Swing és boogie 19:00 Margaret Izland – akusztikus-folk-pop 21:00 Zséda – popkoncert
23:00 Tűzijáték virágmotívumokkal
MÁJUS 15. vasárnap: GYULAI VIRÁGOK VASÁRNAPJA
(fényképes ízelítő a 2015-ös rendezvényről)
A Gyulai Virágok Vasárnapja egy hatalmas virágos forgatag a belváros központjában a Kossuth téren, minden megtalálható ott, ami a kerttel kapcsolatos.
A rendezvény kiállítói és árusítói virágkertészek, faiskolások, virágboltosok, kerti gépeket forgalmazók, virágföldet, kerti térburkolatokat, kerti tavat forgalmazók, kerti felszereléseket, játszószert, kerti bútorokat, öntöző felszerelést gyártók és forgalmazók.
A rendezvény ideje alatt a vásár középpontjában felállított színpadon egész nap kulturális és szórakoztató programot szervezünk.
16:00 – 17:30 Látványos divatshow a virág jegyében Bianca Szalon magas kategóriájú ruháival, hajköltemények, smink virággal tűzdelve Táncművészekkel tűzdelt blokkok Csordás Ákos koncertje alatt divatbemutató

 

Figyelmébe ajánljuk

Szóljon hozzá

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése lenne, kérjük írjon nekünk.

Kezdje el beírni a keresett témát, és nyomja meg az Entert a kereséshez

flora tavaszDSC_2166