Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Möfösz / Szakmai cikkek / Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Szerző
Kategória Szakmai cikkek

Dézsában vagy cserépben, egyre népszerűbbek a leanderek!Sajnos a károsítók sem kímélik… A legismertebb kártevői alevéltetvek és pajzstetvek. A sárga oleander-levéltetű mellett pl. a zöld őszibaracklevéltetű is megtalálható rajta. A pajzstetvek is kedvelik, a leanderen élősködő fajok soktápnövényűek, hasonlóan a levéltetveihez. Tehát más közterületi vagy házikerti növényre is átterjedhetnek. Jogosan reklamálnak a lakosok. Védekezzen az önkormányzat! De a bokrok egészsége érdekében is rendszeresen ellenőrizni kell a cserepes, dézsás leandereket. A levél és pajzstetvektől sárgulhatnak, elszáradhatnak a hajtások. Szivaccsal, fogkefével is eltávolíthatjuk ezeket a kártevőket illetve engedélyezettek aeroszolok is. Szerencsére a közterületen is felhasználható, a felszívódó Mospilan és a kontakt Decis Mega. Jól bevált permetező szerek. Feltétlenül adagoljanak tapadásfokozó adalékanyagot is a viaszos levelek miatt. (A Mospilan hatóanyaga a gyökereken keresztül is felszívódik, és szépen letisztítja a tetveket. Bizonyos feltételek betartása mellett beöntözéssel is védekezhetünk a tetvek ellen. Tájékozódjanak a növényorvosoknál.) Egyre nagyobb gondot okoznak az atkák. (A baloldali fotó alsó levelén láthatják a szívásnyomait.) Szeretik a meleg, száraz nyarakat és az átteleltetésnél is felszaporodhatnak. Tavasszal gyakran fertőzöttebben hozzuk ki a növényeket, mint ahogy ősszel bevittük azokat. Az atkák ellen nincs beöntözéses lehetőségünk, csak permetezéssel védekezhetünk. Jelenleg a Nissorun 10 WP és a Flumite 200 engedélyezett közterületen. Több készítmény is elkelne, mert csak többszöri kezeléssel és váltott hatóanyagú atkaölőkkel lehet eredményesen visszafogni a terjedésüket. A téli betárolás alatt is szükség lehet a permetezésre (amennyiben a körülmények engedik a növényvédő szerekkel végzett munkát).

► Egyre melegebbek az évszakok. Egy melegigényes baktériumfaj (Pseudomonas savastanoi pv. nerii) is terjedőben van, a leander ágán és levelén szemölcsös daganatokat okoz. Leanderráknak is hívják. Tavaly találkoztam vele először. Súlyos esetben levélhullást és virágrothadást is okozhat. Alulról öntözzenek, tartsák szárazon a leveleket! A beteg részeket folyamatosan távolítsák el. A szakirodalom alapján valószínű, hogy a közterületre engedélyezett két rézkészítmény is alkalmas a védekezésre, amennyiben nem perzselnek.

► Májusban, a jobb szélső fényképen látható tünetek alapján perzselésre gondoltak a kollégák, de dr. Vajna László meghatározta a gombakórokozót: Boeremia exigua var heteromorpha. Idézek a szakvéleményéből „Pár éve már találkoztam Budapesten a leánder e betegséggel, mégpedig dísznövény árudában, mediterrán területről származó importált növényeken.” A baktériumos betegségnél is a déli országokból „zsebimporttal” való behurcolást valószínűsítik. Olaszországban vásárolt facsemetékkel érkezett a szelídgesztenye gubacsdarázs és külhoni faiskola fertőzött csemetéivel, a gödöllői fasor kipusztulásáért felelős baktérium is. Bár nagyon csábítóak a délszaki növények dugványai, a gyorsan beszerezhető faiskolai áruk, de gondoljanak arra, hogy gyakran gyengébben fejlődnek a hazai környezetben és újabb károsítókat is behurcolhatunk velük! A közterületre javasolt sorfák jegyzékének a frissítése folyamatban van, amint elkészült továbbítom Önökhöz.

► Állítólag már egymillió olajfát elpusztított Olaszországban aXylella fastidiosabaktérium, mely a leanderrel kerülhetett be Európába és hozzánk is bármikor eljuthat. Számos hazai gyümölcsfajunkat is veszélyezteti. Mellékelem a NÉBIH felhívását, melyet awww.nebih.gov.hu és a saját honlapomon is megtalálnak.

Legutóbbi hírek

Szóljon hozzá

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése lenne, kérjük írjon nekünk.

Kezdje el beírni a keresett témát, és nyomja meg az Entert a kereséshez

Meghívó - 23. Faiskolai Börzére