Magyar küldöttség járt Hollandiában

Möfösz / Hírek / Dokumentumok / Magyar küldöttség járt Hollandiában

Magyar küldöttség járt Hollandiában

Szerző
Kategória Dokumentumok, Hírek, Szakmai cikkek

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület (MÖFÖSZ) valamint a Holland Királyság Nagykövetsége közös szervezésében a MÖFÖSZ több, mint 20 tagja tett látogatást Hollandiában. A téma az élhető és zöld város megteremtésének lehetősége volt.

A Holland Nagykövetség megkeresésünket örömmel vette, és kiemelkedően tartalmas, Magyarországon is jól hasznosítható szakmai programot állított össze számunkra, nem mellékesen pontosan koordinálta, és anyagilag is jelentősen támogatta azt.

A szakmai programra való nyitottságot a klímaváltozás során megváltozott környezeti tényezők hasonlósága adta. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, kísérőink elmondták, hogy az elmúlt évben volt, hogy 60 napon keresztül nem volt egyáltalán csapadék. Ezen extremitások Magyarországon a földrajzi elhelyezkedés okán időben korábban jelentkeztek.

Mindkét fél részéről elhangzott, hogy az intenzív hőhullámok átgondolt megközelítést igényelnek a megfelelő növény-kiültetések kiválasztásánál. Kulcsfontosságú, hogy olyan növényfajokat válasszunk, amelyek nem csak életben maradnak, hanem hozzájárulnak városaink hűtéséhez és levegőtisztaságához is.

Ugyanakkor ez a kihívás egyedülálló lehetőséget kínál. Városi zöldterületnek döntő szerepe van az éghajlatváltozás hatásának lassításában. A városi növényzet segít csökkenteni a városi hősziget jelenséget, támogatja a biodiverzitást, ami elengedhetetlen az ökológiai jólét megteremtéséhez. Az innovatívan együtt gondolkodás fontos a jövőben.

 

És a program:

Céglátogatás Sint Oedenrode-ba (Van den Berk Faiskolák)

A faiskola homokos területen található. Azon faiskolai szaporítóanyagok előállításával foglalkoznak, melyek szárazságot, városi extrém klímát jól tűrik. Bemutatták azt az általuk szabadalmaztatott gyökércellás ültetési rendszert, mely a fák gyökerei számára alkalmas környezetet teremtenek a csapadékvíz maximális befogadására, és a havária csapadék elvezetésére is a növénykárosodás elkerülése érdekében. A rendszer nálunk ’Stockholm’ faültetési rendszerként ismert! A faiskolában elsősorban túlkoros faiskolai szaporítóanyag előállítása történik.

 

Laanboomhuisban és az Opheusden szaporítóanyag előállító telepek megtekintése:

Itt nagy mennyiségben, optimalizált környezetben folyik a faiskolai előállítás. A fák, fás szárúak nevelése elsősorban ’betonozott téren’, konténerekben történik. A kész termék jelentős részét exportálják. Jelenleg elmondható, hogy a Magyarországi faiskolák sincsenek felkészülve a hazai projektek megfelelő mennyiségű és minőségű növényanyaggal való kielégítésére, így mi is importra szorulunk még akkor is, ha tapasztalataink szerint a hazai klímaadottságok mellett előállított termék jobb eredési eséllyel rendelkezik. Vendéglátónk többször hangsúlyozta, hogy fontos a projektek hosszabb távon történő tervezése, amelyhez így tud a növény előállítás kapcsolódni, és a projektek részére célzottan előállítani a kért faj- és fajtalistát.

A napot a Belmontei Arborétumban zártuk, ahol az intézmény igazgatója vezetett bennünket körül, néha növényismeretünket tesztelve. Nyilván a vizsgán átmentünk. A kert aktuális látványossága a Rhododendron virágzás volt.

A második napon a Wageningen-i egyetem kutatóintézetetének meglátogatásával kezdtünk. A kutatócsoport részéről annak tesztelése történik, hogy városi fák hogyan reagálnak a stressztényezőkre szárazabb és melegebb környezetre.Ezt követően az elhangzottak gyakorlati bemutatására Ede városában került sor. Ede városa egy magas homokháton fekszik. Új út készült a városban, melynek nyomvonala Natura2000 területen vezetett keresztül. A nyomvonal kialakítását fafevételezés előzte meg annak érdekében, hogy a kevésbé értékes faegyedek által érintett területen tudják az út nyomvonalát kialakítani. Az útépítés során különleges ökológiai szemléletű megoldásokat láthattunk:Csapadékvíz helyben tartását célzó műtárgyak és útszegély kialakítása, mókushíd az erdőrészletek között, új építésű épületek esetében ’rovar- és kisállat barát’ kialakítási mód, borz átjáró, biodiverz zöldfelület kialakítása az út mellett. Majd látogatást tettünk a Center Noordwijkerhout-ban. A cég függőleges zöldövezetek kialakítását, fenntartását végzi. Az előadásban elhangzott, hogy a bemutatott rendszer szabadalmaztatott eljárás. A növénytartókba fás- és lágyszárú növények egyaránt beültetésre kerülnek, melyeket felhasználásig termesztőberendezésben ápolnak. A zöldfalak tápanyag és vízellátása automatizált, a környezeti tényezőktől függően vezérelt. A növényfalak évi kétszeri átvizsgálást, növényápolást igényelnek. Bár kérdésként elhangzott, a bekerülés és éves fenntartás költségeire nem kaptunk válasz. Utolsó nap: Keukenhofi kastélypark meglátogatása, eredeti célunk.Tavaly ősszel 7 millió hagymát ültettek el kézzel Keukenhofban. A parkban rövid, hivatalos köszöntőt és rövid bemutatkozást tartott a JUB Holland hagymatermesztő cég. Ezt követően szabadprogramként csodálhattuk meg az ágyások hagymás összeállításának kavalkádját.  A beültetéseket 105 hagymatermesztő készítette. A fajtanevek, termesztő az adott fajták jeltábláin kiírásra kerülnek jó reklámként. Az lemondások szerint a világ minden tájáról a két hónap alatt 14 millió látogatót fogad a park.Vallom, hogy dísznövénykertészként egyszer mindenképpen el kell látogatni, megnézni azt a csodát, melyet Keukenhof tartogat évről évre, megújulva.Összegzésként olyan szakmai programon vehettünk részt, amit nehéz lesz felülmúlni. A fotók magukért beszélnek, reméljük, lesz folytatás!

A víz helyben tartásaZöldfal vendéglátónknálMókushídKoros fák szállításra készenKatonás rendben sorakoznak az intenzív előállítás során a konténeres fákGyökércellás faültetési rendszerFás szárú növényházi előállítása vendéglátónkalArborétumA növénypanelA fafelvételezés térképenKeukenhof 6Keukenhof 3Keukenhof 2

Legutóbbi hírek

Szóljon hozzá

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése lenne, kérjük írjon nekünk.

Kezdje el beírni a keresett témát, és nyomja meg az Entert a kereséshez