Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Möfösz / Szakmai cikkek / Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

Szerző
Kategória Szakmai cikkek

► Még mindig a selyemfényű puszpángmolyról kapom a legtöbb kérdést. Vasárnap élénken táplálkozó hernyókat fotóztam, Budakeszin. Felébredtek a téli álmukból! Ahol nem győzik kézzel ritkítani a lárvákat, ott permetezni kell. Lásd dr. Vétek Gábor tavalyi cikkét a honlapomon és a 2014. évi 10. és 12. levelünket. Horváth Gyula rajzási grafikonját is mellékelem. Ebből jól látszik, hogy évről-évre nagyobb számban és egyre hosszabban veszélyezteti a bokrainkat. A budapesti fénycsapda tavalyi adataiból is hasonló görbét rajzolhatnánk.

► A rózsán 03. hó 26-án fotóztam a levéltetű kolóniát. Ők is megjöttek! Úgy tapasztaltam, hogy a téli időjárástól függetlenül, az induló fertőzéssel mindig számolnunk kell közterületen. A folytatást majd meglátjuk.

► Közterületi park mezei pocok fertőzését reklamálták a közelben gazdálkodó földhasználók. Jogosan félnek a rágcsálóktól, tavaly óriási gondot okoztak. Egyes becslések szerint, őszi kalászosoknál 500 ezer tonna terméskiesésért felelősek. A helyszínen készült, jobb oldalon látható képen, 7 lyukat számoltam össze. Mielőtt az irtásra gondolnának, nézzék meg, hogy laknak-e még állatok a járatokban vagy már csak üresek, elhagyottak. A lyukak betaposása után egy nappal, újra szemlézzenek. A kibontott járatokban valóban élnek pockok, melyek alig várják, hogy a zöld határba költözhessenek. Sajnos, közterületen pocokirtó szer nincs engedélyezve. Az egészségügyi irtószerek (biocidek) között is találhatóak rágcsálóirtó szerek. Használatukról, kérdezzék az ÁNTSZ ellenőrzése alá tartozó egészségügyi gázmestereket

A növényvédő szerek közül, talán szükséghelyzetei („eseti”) engedélyt kaphatna a III. kategóriás Arvalin-LR.

► Tájékoztatom Önöket, hogy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara segítségével meg tudtuk vásárolni a vadgesztenyelevél-aknázómoly feromoncsapdáit. Március 31-én kihelyeztük az eszközöket, az alábbi helyszínekre.

Tahi, faiskola

XI.ker.

Ménesi út

XI.ker. Bozókvár u. park

Gödöllő, kastély

III.ker.

Mókus u.

XIV. ker, szakiskola

XIV.ker.

Állatkert

VIII.ker.

Füvészkert

Kecskemét, református temető

Kecskemét köztemető

Maroslele Hódmező-vásárhely

A nyár végéig keddenként kellene leolvasnunk és táblázatos formában közzétennünk a rajzási adatokat. Csak a tojásrakás előtti permetezéssel tudjuk megvédeni a fáinkat a kártevőtől. A kezelők díjazásához még további szponzorokat keresünk. Remélem összejön! Kérem értesítsenek, ha segíteni tudnának.

► Hol követhetem a közterületi növényvédő szerek engedélyváltozásait? –kérdezte egy kolléganő. A www.nebih.gov.hu oldalon, a Növény-, Talaj és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságra kattintva, a kiskultúrás engedélyek táblázatában. Figyelmükbe ajánlom még a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapját is, ahol a leveleinket és – többek között – a praktizáló növényorvosokat is elérhetik:

www.magyarnovenyorvos.hu. Kamaránk Vas Megyei Területi Szervezete, dr. Both Gyula szakmai irányításával, kiemelten foglalkozik a közterületen is előforduló növények betegségeivel: www.vmnk.hu . Jó böngészést!

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) rajzásdiagramja – Győr-Bácsa, Horváth Gyula grafikonja.
TELJES KÉP ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE.

perspectalis

 

Figyelmébe ajánljuk

Szóljon hozzá

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése lenne, kérjük írjon nekünk.

Kezdje el beírni a keresett témát, és nyomja meg az Entert a kereséshez

construma_kert_fejlec_2_630mofosz_slide_logo